Voor de één verloopt de zoektocht naar een geschikte baan sneller dan voor de ander. De een heeft drie maanden nodig om een baan te vinden, terwijl de ander er misschien een jaar over doet.

Voor de meeste sollicitanten gaat er dus aardig wat werk in zitten. Speuren naar geschikte vacatures via vacaturebanken, het inzetten van je netwerk, het op orde maken van je cv en een motivatiebrief opstellen.

Dan is het moment daar...

Hét doorslaggevende telefoontje dat je op gesprek mag komen. Yes!

Maar... dat moment van vreugde is vaak van korte duur. Als snel slaat de feestvreugde om in paniek:

  • Wat gaan ze vragen?
  • Wat kan ik verwachten?
  • Hoe kom ik zelfverzekerd over?
  • Hoe kan ik mijn zenuwen onder controle houden?

Wees gerust. Zenuwen voor een sollicitatiegesprek zijn normaal. Wat je vooral niet moet doen is vroegtijdig in paniek raken. Men zegt weleens dat een goede voorbereiding het halve werk is. Wanneer je je zelfvertrouwen wilt vergroten, is dit zeker van toepassing. Daarom krijg je in dit blog 5 tips over hoe jij je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Voorbereidende fase

De makkelijkste manier om je zelfvertrouwen te vergroten is door onzekerheden weg te nemen. Met betrekking tot het sollicitatiegesprek zijn er allerlei manieren om dit te doen. Hieronder lees je er drie.

1. Bereid vragen voor die je kunt verwachten
2. Zoek naar relevante informatie
3. Wees eerlijk naar jezelf

Praktische tips tijdens het gesprek
4. Maak verbinding met je gesprekspartner
5. Haal adem en pauzeer af en toe
6. Draag geschikte kleding

Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek
Het vergroten van je zelfvertrouwen heb je voor een deel zelf in de hand. Het begin kun je al maken in voorbereidende fase van het sollicitatiegesprek. Dit doe je ten eerste door de sollicitatie zoveel mogelijk voor te bereiden. Ga op zoek naar mogelijke sollicitatievragen, werk deze uit en oefen het gesprek. Ten tweede is de voorbereidende fase een geschikte periode om je sterke en je zwakke punten in kaart te brengen. Wees niet bang om jezelf tijdens het gesprek te verkopen.

Probeer tijdens het gesprek sympathie te tonen en je nervositeit onder controle te houden door de tijd te nemen om vragen te beantwoorden. Vergeet daarnaast niet om aandacht te besteden aan je kleding. Een goed voorkomen zorgt ten slotte voor een goed gevoel.

Meer lezen over de tips? Lees het hele artikel hier: https://www.wetalent.nl/vergroot-je-zelfvertrouwen-tijdens-het-sollicitatiegesprek-6-tips/

Log in