Om het nieuwe leren te laten slagen, moet je weten hoe je systemen gebruikt om je dagelijkse werk gemakkelijker te maken. In dit artikel gaat Karen Frank in op ontwikkelingen, vraagstukken en tips omtrent het nieuwe sociale leren.

Het is tijd voor het nieuwe leren. Werken in de 21-ste eeuw vraagt namelijk niet alleen een flexibele werkhouding, maar snelle veranderingen vereisen een continue ontwikkeling van kennis en vaardigheden. Veelal worden trainingen ingezet als interventie om medewerkers deze kennis en vaardigheden bij te brengen. Dit zogenaamde formele leren is in sommige gevallen heel nuttig, maar het meest leren we door gewoon vlieguren te maken.

Het nieuwe sociale leren gaat over leren van en met elkaar in de context van jouw dagelijkse werk. De manier waarop we naar leren en ontwikkelen kijken binnen organisaties is echter nauwelijks veranderd de laatste jaren. De manager bepaalt veelal nog welke trainingen jij mag en kan volgen (controle) en vervolgens word je in een klasje gestopt om iets nieuws te leren.

5 tips om het nieuwe sociale leren te faciliteren:

  1. Zorg voor goed werkende systemen die samenwerken, kennisdelen, communiceren faciliteren.
  2. Er is genoeg content, dus organiseer de content en de mensen achter de content, zodat experts in je organisatie komen bovendrijven.
  3. Zorg voor de vertaalslag naar het dagelijkse werk. Het gaat altijd om het dagelijkse werk dat gedaan moet worden.
  4. Sluit aan bij belangrijke programma's in je organisatie. Zij zitten veelal op primaire processen en daar is de bereidheid en het leereffect het grootst.
  5. Als laatst en voor mij de belangrijkste tip, bouw aan een cultuur van samenwerking, feedback en reflectie.

Lees het hele artikel hier!: http://www.hrzone.nl/organiseren/organiseren-artikelen/entry/5-tips-voor-het-nieuwe-sociale-leren?highlight=WyJ0aXBzIiwiJ3RpcHMiXQ==

Log in