Burn-out of ontslag? Wat Lady Macbeth en Marco van Basten gemeen hebben

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. De mentale weerbaarheid van medewerkers in organisaties staat onder druk. Of je nu onder druk staat om de volgende stap in je carrière te zetten of om gezond je pensioen te halen, balans is essentieel om gezond te blijven en een balansstap kan je helpen. De balansstap is het sympathieke zusje van demotie, een woord dat taboe is op de werkvloer.

Door het tijdig toepassen van een balansstap kunnen werkgever en werknemer uitputting, onverschilligheid en verminderde productiviteit voorkomen. Dit zijn niet alleen drie symptomen van een burn-out, maar ook redenen waarom ouderen een kwetsbare positie hebben in organisaties.

De burn-out van Lady Macbeth
'She burned with love, as straw with fire flameth; She burned out love, as soon as straw outburneth.' Uiteraard was het Shakespeare die als eerste uitputting associeerde met burn-out. In andere stukken komt dit thema terug, zoals bijvoorbeeld in Macbeth waar blinde ambitie onherroepelijk tot een burn-out leidt. Lady Macbeth heeft namelijk alles gegeven om haar man op de troon te krijgen. In dat proces vielen nogal wat slachtoffers en met elke dode - het blijft toneel - verliest ze steeds meer de controle over haar omgeving. Op het einde van het stuk wordt ze gekweld door nachtmerries. Haar man haalt er een dokter bij en vraagt hoe ziek ze is, waarop de dokter laat weten dat ze niet echt ziek is, maar wel gekweld door hersenschimmen. Macbeth wil een medicijn, een medicijn dat er nu, vierhonderd jaar later ook niet is: 'Genees haar daarvan. Kan je niets verzinnen voor een verziekt brein, kan je een diepgeworteld verdriet niet uit de herinnering rukken, kan je de kwelling die in de hersenen zwelt niet doven, kan je niet met een of ander zoet vergif van het vergeten de borst niet bevrijden van de last die drukt op het hart?'

 

Wil je weten wat de vergelijking is met Marco van Basten? Klik hier! 

Sponsors

Log in