Waarom HR de digitale transformatie moet omarmen

De digitale transformatie heeft verregaande gevolgen. Niet alleen privé, maar ook op werk. En juist doordat we thuis ongelimiteerde toegang hebben of krijgen tot de nieuwste apps en de nieuwste technologieën, zoals het Internet of Things en AI, verwachten we dat op werk ook. En HR kan als geen ander daar een rol in spelen, maar dan moeten we die rol ook daadwerkelijk zien en pakken.

Sinds de jaren negentig heeft automatisering de wereld al sterk veranderd. Maar de huidige digitale transformatie waar we inzitten gaat over veel meer dan alleen het vervangen van handmatige handelingen, het automatiseren van processen en andere manieren van communiceren.

De manier waarop we gaan organiseren en de unieke rol van de ‘factor mens’ wordt anders. Dat is misschien wel de grootste transformatie die gaat plaatsvinden. En dat betekent dat HR al vooruit moet gaan denken over wat dat gaat betekenen. Wat betekent dat voor leiding geven? Wat betekent dat voor besluitvorming en de inzet van denkkracht? Wat is de impact op salesteams en de Customer Experience? Wat kunnen we doen met Artficial Intelligence en wat gaat robotisering en de ontwikkeling op het gebied van exoskeletten nu werkelijk inhouden? Zo wordt het bijvoorbeeld makkelijker om mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn, weer mee te laten doen op de arbeidsmarkt. Protheses zijn namelijk al zo ver dat iemand die voorheen in een rolstoel zat, nu weer zelfstandig kan rondlopen. En dat heeft ook impact op de werkvloer. Wat voor functies en rollen kunnen deze mensen gaan uitoefenen en moeten we voortaan anders tegen arbeidsongeschiktheid aan kijken?

Het is aan HR de taak om daarover na te denken én mee te praten. De rol van HR gaat veranderen, moet veranderen. Technologie zal zorgen voor veranderingen in de business, maar ook voor de rol die HR inneemt binnen een bedrijf is technologie niet meer te negeren. HR-beleid wordt gebaseerd op data en zal tot nieuwe inzichten leiden. Op basis van AI en Machine Learning zullen analyses worden uitgevoerd en kant en klare adviezen gepresenteerd worden. HR-teams zullen van samenstelling en kennis veranderen en de integratie met de business en IT zal verder toenemen. Ook de systemen en middelen die HR gebruikt bij bijvoorbeeld de annual appraisal, talentontwikkeling en het ondersteunen van samenwerken, moeten meegroeien met de laatste technologieën.

Makkelijk en overal toegankelijk
Al in 2013 signaleerde Forbes een aantal disruptieve trends op het gebied van HR. De belangrijkste daarvan was wellicht wel het belang van de user experience. Toen al kwam sterk naar voren dat men verwacht dat software en apps op het werk net zo toegankelijk en gebruikersvriendelijk moeten zijn als ze privé gewend zijn. Investeren in nieuwe HR-systemen en apps zal komende jaren dus hoog op de agenda van HR staan.

Maar doe niks overhaast. Want ondanks de digitalisering moet je niet te snel beslissingen gaan nemen over welke digitaal model bij jouw organisatie past. Stel je zelf eerst de vraag wat de juiste doelen zijn. Hoe verandert mijn organisatie en wat betekent dat voor HR en het team? Wat wil je bereiken? Hoe kan je daar op inspelen? Zodra je de strategie en doelen duidelijk hebt, kun je kiezen voor de juiste digitale modellen die daar bij passen. Jacqueline Engelen, HR directeur: ‘Ga niet zomaar een tech-project uitrollen. Dat zal gewoon niet lukken. Je moet je afvragen wat ertoe doet voor de medewerker en de organisatie, en sluit daar de technologie bij aan. Dat lijkt mij de geëigende weg, voordat je nodeloos in HRtech investeert.’ Begin daarom klein. Technologie moet ondersteunend zijn voor HR en om de juiste toepassingen te kiezen dient het kaf van het koren te worden gescheiden. Paul Jansen, full professor of Industrial Psychology aan de VU Amsterdam, oordeelt dat een hightech systeem vooral in orde dient te zijn. ‘Zorg dat het technisch en technologisch in orde is. Misschien betekent dat voor het bedrijf dat je het beste moet aanschaffen wat op de markt is. Wees op dat punt vooral niet te goedkoop.’

Het hele artikel lezen? Klik hier. 

Sponsors

Log in