Waarom HR meer moet gaan denken in Data

Het tijdperk van automatiseren ligt achter ons, het tijdperk van de Digitale Transformatie is aangebroken. De digitale transformatie raakt bedrijfsmodellen, verdienmodellen. Het raakt onze processen en onze wijze van organiseren. HR moet in haar keuzes en dagelijkse werk meer ogen hebben voor het verzamelen en gebruiken van data. Nu al heeft HR data in overvloed. Maar waarom dóen we er niets mee?

De data-mindset in HR ontbreekt. Digitale Transformatie en innovaties zoals Artificial Intelligence, analytics, robotisering, maar ook de ontwikkeling van exoskeletten en Internet of Things raken de wereld van werk en hebben één ding gemeen. Data, data, data.

De meeste HR-systemen die nu beschikbaar zijn, zijn echter niet gebruiksvriendelijk, kunnen geen gegevens koppelen en zullen snel verouderd zijn. Niet zo gek dus dat HR constant een stap blijft achterlopen. HR móet zich meer bewust worden van de noodzaak van vooroplopen in alle technologische veranderingen. Omdat de mens in succesvolle organisaties een cruciale rol blijft spelen, moet HR gaan nadenken over hoe data en de nieuwe innovaties medewerkers kan ondersteunen. En daarvoor moet HR drastisch anders gaan denken op het gebied van data. De data-mindset is nog nooit van zo’n groot belang geweest.

Menselijke data
HR is nog te veel bezig met ‘mensenwerk’. Toch lijkt er bijna niets meer menselijk dan data. Want die data kan ons vaak veel meer en objectief vertellen over de mensen in je organisatie dan vijf managers bij elkaar. Die mindset in HR moet nog komen. Er moet een 180-gradendraai komen in het denken van HR-professionals. HR kan namelijk dankzij deze data tot betere oplossingen en beleidskeuzes komen. Maar dan moet HR wel de juiste manier vinden om deze data te vergaren. Cruciaal zijn de vragen: wat willen we bereiken als organisatie en welke data willen we dan dus hebben? ‘Hoewel data alleen niet de heilige graal is, geloof ik er heilig in. Data geeft HR eindeloze mogelijkheden. Belangrijk is dat je met data veel ruis kan wegnemen en op basis van juiste informatie en aannames kan gaan sturen’, aldus Mygell Isselt van ItsallaboutHR.

Britt Breure, HR-directeur AFAS, tijdens een summit georganiseerd door It’sallaboutHR en HRcommunity: ‘We kunnen natuurlijk allang niet meer om verregaande automatisering heen. Zorg eerst dat je je data op orde hebt. Inventariseer de data waar je over beschikt en ga ze eventueel dan pas combineren. Door analyse los te laten op je data kun je niet alleen je visie beter bepalen maar kun je ook zaken gaan voorspellen. Data betekent inzicht, maar dan moet je wel weten welke relevant zijn voor jouw organisatie.’

Het hele artikel lezen? Klik hier. 

Sponsors

Log in